måndag 11 februari 2013

Semlor mmmmmmm smaskens

Att baka semlor är ett måste. Nybakta semlor är bland det bästa jag vet. Här kommer mitt recept... eller egentligen en kombination av recept jag har hittat på nätet. Tänk vad många bra människor det finns som delar med sig av sina recept...

Semlor

 ca 20 st

50 gram jäst
175 gram smör
500 gram mjölk
160 gram socker
2 tsk stött kardemumma
1 tsk salt
ca 900 gram vetemjöl special
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Smula i jästen i en degbunke och tillsätt kardemumma. Häll över mjölk- och smörblandningen och rör runt tills jästen löst sig.

Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl, då blir bullarna torra och jäser dåligt! Blanda ner salt och socker och arbeta ihop till en smidig deg. Knåda nu degen i ungefär 15 minuter.

Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 50 minuter.

Ta upp degen på bakbord och dela i bitar om cirka 80 gram. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt. Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. OBS! Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter.

Låt svalna på galler

Grundreceptet har jag tagit från denna sida http://www.semlor.nu/klassiska-semlor 

Mandelmassa

1 del skållad och mald mandel (200g)
½ del strösocker (100 g)
1/4 del vispad äggvita (50 g)
Skålla mandel. Detta görs genom att man kokar upp vatten i en kastrull, drar kastrullen av spisen och lägger i mandlarna, när de flyter är de färdiga att skållas.(Nu gäller det att man har värmetåliga och snabba fingrar). Ta upp några mandlar i taget med en sked och tryck från den tjockare änden av mandeln och ut flyger mandeln och skalet är kvar. Låt inte mandeln koka och inte ligga för länge i vattenbadet då blir den tråkig ;). 
Torka mandeln och mal den sedan
När all mandel är mald. Mixas den med socker och slutligen droppvis det vispade ägget. Man får själv känna sig fram för en lämplig konsistens.
 Mums, egen mandelmassa.
Men varning detta är beroendeframkallande.mmm.... Problemet är när man väl har gjort sin egen mandelmassa är det svårt att gå tillbaka till köpemassan... ;) 

Monteringen

Att sätta ihop en semla är en smaksak. Jag har en kille som bara vill ha bulle och grädde. En annan som vill ha en stor bit mandelmassa i bullen och grädde och en tredje grupp ( till den skaran till hör jag) som vill mosa inkråmet från bullen med mandelmassa och lite grädde och sedan trycka tillbaka det ner i bullen. Lite grädde och lock och mycket florsocker

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar